středa 16. května 2007

Ať žijou knihovny

Začíná mě to téma zajímat víc a víc a víc. Před chvíli mi dorazil odkaz na obrázek knihovny v Paříži. Ta zas vypadá jak nedodělaná, ale takováhle by asi v Česku nikomu nevadila, protože by zapadla mezi hromadně olešenované baráky, kterejch je přece plná Praha, takže by nepřečuhovala a každej by mohl hnedka alibisticky říct: "To je ještě nedodělaný, ale až to bude, to budete teprv čumět."
Nejčastějším hodnocením bývá takové to trochu české: "Já proti tomu nic nemám, ale jako Národní knihovna? Takhle si ji teda nepředstavuju."
Na dotaz "Jak teda?" mi ale nikdo neodpovídá konkrétně.
Nanejvýš: "No já nevím, tak nějak jinak. Já nejsem žádná konzerva, mně se třeba líbí ten Gaudí. Ale toto?"
Jenže Gaudí tu byl už před narozením toho komentátora, toho Gaudího už musí jen trávit, protože se do jeho existence narodil. Skoro každej z nás se narodil po Gaudího stavbách a po Eiffelovce. Takže Kaplickýho knihovna patří budoucí generaci, ta to slízne bez možnosti měnit. To jen pan prezident svým tělem dokáže ubránit budoucnost čistou rovnou a správnou.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Viděls tu v Alexandrii?
M

jaro řekl(a)...

V té době byl už panovníkem Egypta Ptolemaios a udržel si ho. Své zemi vládl z Alexandrie a právě on založil jeden z mnoha skvostů tohoto města: Knihovnu, vybudovanou na základě přírůstkové politiky cílevědomé bezohlednosti.
...
Knihovna zaplatila athénskému veřejnému archivu obrovskou zálohu, aby si mohla vypůjčit originální rukopisy všech řeckých tragédií (Aischyla, Sofokla, Euripida a celé téhle party) a zhotovit jejich kopie. Potom si zajistila vlastnictví nejlepší možné verze prostým trikem - ponechala si originály, vrátila kopie a zálohu nechala propadnout.

-- Helen De Wittová, Poslední samuraj

dymbula řekl(a)...

V knihovně bydleli i písaři, kteří všechno a furt opisovali, každá loď která tam dojela musela odevzdat své knihy, asi i účetní a DPH a písaři to opsali a vrátili, do té doby nemohla odjet. Což by byl v dnešní době sice dost vopruz, ale zase dneska jsou ty skenery a foťáky, a podobné pilné mašinky na OCR. A možná to je hlavní důvod, proč Česko (dříve Československá socialistická republik, a ještě dřívěji Velkomoravská říše), nemají vlastní moře a moderní knihovnu si budou stavět na Letné až teď a co nejdál od vody. Budou v ní bydlet taky písaři?

jaro řekl(a)...

Na letné... bude se do ní létat a opisovat knihy letů. Letopisy.